Dusør til 14 heltemodige borgere

Profilbillede
dato

14 borgere i alderen 15-52 år, der på fornemmeste vis har bidraget til politiet arbejde, er i dag blevet tildelt en dusør.

21-årig kvinde fra Tisvilde

Som i november 2021 kørte på Vestmotorvejen ved Ringsted, da der skete et færdselsuheld længere fremme, hvilket bevirkede, at en varebil kørte ind i autoværnet og rullede rundt i luften. Kvinden udviste resolut og ekstraordinær handlekraft, hvilket i sidste ende var udslagsgivende for føreren af varebilens overlevelse, idet hun straks påbegyndte livreddende førstehjælp på den tilskadekomne mand, bl.a. ved at lægge tryk på en blødning fra hans hals. Hun fastholdt kontakten til ham og beordrede ham til at ligge stille, indtil redningspersonalet var fremme.

 

17-årig ung mand fra Ringsted og 17-årig ung mand fra Frederiksberg

Som i december 2021 i Ringsted opdagede et kraftigt og flakkende orange skær gennem nogle vinduer. De to unge mænd fik kontakt til en chokeret kvinde, som befandt sig inde i huset og fik bragt kvinden i sikkerhed. De to unge mænd udviste ekstraordinært mod og handlekraft, idet de to kontaktede alarmcentralen og blev hos kvinden, indtil redningsmandskabet var fremme. Der er hos politiets indsatsleder ingen tvivl om, at de har reddet kvindens liv.

 

52-årig mand fra Kirke-Hyllinge

Som i januar 2022 blev vækket af sin hustru ved 02.30-tiden om natten, da naboens hus brændte. Manden udviste mod og handlede hurtigt, idet han fik fat i en økse og slog ruden til terrassedøren i stykker, hvorefter han løb ind i det brændende hus. Her fandt han husets beboer gående forvirret og desorienteret rundt. Manden fik trukket beboeren ud af huset, inden det blev helt overtændt. Det er politiets indsatsleders opfattelse, at havde manden ikke reageret så beslutsomt og modigt, ville kvinden sandsynligvis være indebrændt. 

 

15-årig dreng fra Tune og 15-årig dreng fra Karlslunde

Som i marts 2022 passerede en ældre mand, som sad på en bænk på Greve station. Manden på bænken vendte det hvide ud af øjnene og rystede i en form for anfald. De to drenge er tildelt en dusør for deres flotte årvågenhed og handling, da de straks kontaktede alarmcentralen, hvor de havde en fremragende kontakt til akutsygeplejersken. Drengene behandlede den ældre mand, indtil ambulancen kom frem og kørte ham på hospitalet. Han kunne have mistet livet, hvis drengene ikke havde reageret. 

 

18-årig mand fra Bjæverskov og 19-årig mand fra Odense

Som udviste et særligt mod og en flot og uselvisk handling, da de i maj 2022 sprang i vandet i Køge Havn for at redde en beruset mand, som var faldet i vandet. Denne handling var helt uden hensyntagen til egen sikkerhed, og temperaturen anslås at have været omkring 9 grader på det tidspunkt. 

 

31-årig kvinde fra Århus, 35-årig mand fra København og 34-årig kvinde fra København

Som i maj 2022 overværede en kvinde, som hoppede i det 2 meter dybe og kolde vand fra bådebroen på Roskilde Havn. De tre dusørmodtagere udviste ekstraordinær handlekraft, beslutsomhed og fint samarbejde, da én ringede til alarmcentralen, én løb ned for at tage imod redningsberedskabet og én skabte kontakt til kvinden, som ikke ønskede at leve mere og som svømmede længere og længere ud, indtil hun til sidst blev bragt i sikkerhed.

 

30-årig mand fra Roskilde

Som i juni 2022 sammen med to kolleger fra Psykiatrisk afdeling i Roskilde var ude at gå med en gruppe beboere fra Psykiatrisk afdeling langs Roskilde havn. Pludselig løb en kvindelig beboer ud i vandet samtidig med, at hun tilkendegav, at hun ikke ønskede at leve mere, og hun svømmede længere og længere ud i vandet. Manden er tildelt en dusør for sit helt særlige mod og handlekraft, som var med til at redde kvindens liv. 

 

26-årig mand fra København og 30-årig kvinde fra København

Som i juli 2022 reddede en ung kvinde. Den 26-årige mand var på vej fra Roskilde Station til Roskilde Festival, da han bemærkede en ung kvinde på Køgevej, som var i færd med at kravle over autoværnet på motorvejsbroen. Manden greb resolut fat i pigens arm og derefter rundt om livet på hende. Han trak hende tilbage over autoværnet. Den 30-årige kvinde kom forbi og ydede sammen med manden omsorg og psykisk førstehjælp, mens der blev slået alarm. De to er tildelt en dusør for deres resolutte handling og store mod ved at forhindre en potentielt voldsom ulykke. Det er politiets opfattelse, at den unge kvinde formentlig havde sprunget ned på motorvejen, hvis hun ikke blev reddet ind i sikkerhed. 

 

Sådan bliver man indstillet til en dusør hos politiet

Borgere bliver som hovedregel indstillet til dusør af typisk en politiansat, som har været involveret i en hændelse, hvor den første og umiddelbare vurdering er, at en borger har gjort en ekstraordinær indsats og derfor bør hædres. 

Indstillingen vurderes herefter ledelsesmæssigt og i henhold til interne regler om tildeling af dusører til private, inden den endelige beslutning om tildeling af en dusør tages.
Denne artikel er skrevet af Martin Johannes Madsen og data er automatisk hentet fra eksterne kilder, herunder Midt- og Vestsjællands Politi.
Kilde: Midt- og Vestsjællands Politi